چه زمانی سردی دست‌ها نشانه مشکل سلامت است؟

اگر سردی دست مدتی طولانی ادامه داشته باشد یا به‌کرات اتفاق بیفتد، یا ناگهان پس از سن ۳۰ سالگی بروز کند، می‌تواند نشانه‌ای از وجود مشکل باشد

عکس تزیینی، دست‌های سرد‌ــ Canva

سردی دست‌ها مسئله‌ای رایج در فصل زمستان است و در بیشتر مواقع جای نگرانی ندارد، اما گاهی می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای باشد. 

دکتر کوری فیشر، پزشک خانواده در کلینیک کلیولند، به یاهو لایف می‌گوید سردی دست‌ها معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون به دست‌ها کاهش پیدا می‌کند. این موضوع می‌تواند پدیده‌ای طبیعی در واکنش به دمای پایین یا گاهی نشانه‌ بیماری زمینه‌ای باشد.

سردی دست‌ها به‌ دلایل بی‌ضرر معمولا موقت و کوتاه‌مدت است و با رفع محرک، مانند استرس یا قرارگیری در معرض سرما، از بین می‌رود.

اما اگر سردی دست مدتی طولانی ادامه داشته باشد یا به‌کرات اتفاق بیفتد، یا ناگهان پس از سن ۳۰ سالگی بروز کند، می‌تواند نشانه‌ای باشد که مشکلی وجود دارد.

علاوه بر این، اگر سردی دست با علائم دیگری همراه است مانند درد مفاصل، بثورات پوستی جدید، کاهش وزن، تعریق شبانه (مانند آنچه در بیماری‌های بافت همبند/خودایمنی دیده می‌شود)، رنگ‌پریدگی، ضعف، تنگی نفس، سرگیجه، تپش قلب، تورم پاها، افتادن (مانند آنچه در کم‌خونی دیده می‌شود)، زخم و قانقاریا (در بیماری‌های عروقی) ممکن است نشانه بیماری زمینه‌ای باشد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در کنار کم‌کاری تیرویید که بر سوخت‌و‌ساز بدن تاثیر می‌گذارد و می‌تواند باعث احساس سرما شود، بیماری رینود نیز یکی دیگر از علل شایع سردی دست است. این بیماری معمولا در افراد ۱۵ تا ۳۰ ساله بروز می‌کند و به‌دلیل تنگ شدن رگ‌های خونی، فرد وقتی در معرض سرما یا استرس قرار می‌گیرد، انگشتان دست و پا، گوش‌ها، بینی و حتی نوک پستان‌هایش سرد می‌شوند.

در کنار احساس سرما، اگر متوجه شدید که رنگ دست‌هایتان تغییر کرده، دچار بی‌حسی، ضعف یا درد شده است، ممکن است ناشی از بیماری عروقی، مشکلات عصبی یا بیماری رینود باشد.

اگر علائم دیگری مانند خستگی عمومی نیز وجود دارد، ممکن است نشانه‌ای از یک مشکل دیگر باشد و باید به پزشک مراجعه کرد.

موثرترین راه‌ها برای گرم کردن دست‌های سرد

ممکن است بدیهی به نظر برسد، اما اگر سردی دست‌ها مشکل‌ساز است، زمانی را که در محیط‌های سرد سپری می‌کنید‌ــ چه در فضای باز در زمستان چه زیر باد کولر در تابستان‌ــ محدود کنید. همچنین با پوشیدن چند لایه لباس و دستکش، بدنتان را گرم نگه دارید. علاوه بر این، فعالیت‌هایی برای کاهش استرس انجام دهید، ورزش منظم فراموش نشود، مصرف الکل و دخانیات را که هر دو بر جریان خون تاثیر می‌گذارند کاهش دهید، و حداقل هفت ساعت خواب شبانه داشته باشید.

متخصصان همچنین پیشنهاد می‌کنند:

علت را شناسایی کنید. اگر مشکوکید که سرمای هوا تنها دلیل سردی دست‌هایتان نیست، به‌ویژه اگر تازگی دارد یا تمام سال این مشکل را دارید، با پزشک مشورت کنید.

گرما را آهسته‌آهسته افزایش دهید. اگر دست‌هایتان سرد است ممکن است وسوسه شوید آن‌ها را زیر آب داغ بگیرید، اما متخصصان می‌گویند دست‌های سرد را باید به‌آرامی گرم کرد، در غیر این‌صورت، ممکن است درد و ناراحتی ایجاد کند و در موارد حاد، به شوک در سیستم گردش خون، نامنظمی ضربان قلب و آسیب به بافت‌ها منجر شود.

در صورت توصیه پزشک، از دارو استفاده کنید. در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهایی مانند مسدودکننده‌های کانال کلسیم مانند نیفدیپین، گشادکننده رگ مانند سیلدنافیل، و بازدارنده آنزیم مبدل آنژیوتانسین ۲ تجویز کند که جریان خون را بهبود می‌بخشند وبه رفع سردی دست کمک می‌کنند.

بیشتر از بهداشت و درمان